søndag 5. desember 2010

Julefilmbonanza

Jeg er glad i jul!

I familien vår feirer vi som jeg en gang tidligere har skrevet om på denne bloggen ikke jul med kristen betydning, men som en lysfest i mørketiden, og for å markere at vi igjen går mot lysere tider.
Derfor er lysdekorasjoner viktig.
Juletrebelysningen på tuntreet ute MÅ være klar til første desember. Likeledes stjernene i vinduene. I fjor var det helt katastrofe, det var langt uti desember før utebelysningen var på plass, så klok av skade kjøpte jeg i år tidlig inn enda flere lyskjeder til belysningen, og trimmet treet og hang opp lysene tidlig i november! Så da snøfallet startet natt til 27. november og jeg våknet opp på morgenen og så hvor vakkert og hvitt det var ute, måtte jeg bare tjuvstarte og sette på lysene selv om det ikke var desember enda. Det ble nydelig! Vi bor slik til at treet kan ses fra biler som kjører på veien forbi huset vårt, og hvert år får vi komplimenter på hvor fint tuntreet er.

Jeg pynter også tidlig opp til jul, med rødt og nisser. Tradisjonen har vært å pynte første desember, men i praksis må det ofte bli den nærmeste helgen. Så planen er å pynte i dag! Juletreet settes også opp ganske tidlig, gjerne 4-5 dager før julaften, så vi får glede av julelysene og granduften også i dagene før julaften. Akkurat juletreet og julepynten rydder jeg vekk ganske tidlig, gjerne første nyttårsdag, men lysdekorasjonene får henge både lenge og vel, jeg synes det er så stemningsfullt i mørketiden. Tuntrebelysningen før gjerne stå på til ut februar, hehe.

Julekaker lager jeg ikke så mye av, det blir ikke spist likevel. For etpar uker siden tømte jeg ut to bokser med pepperkaker fra i fjor. Men hvert år baker ungene pepperkaker og smultringer med bestemødrene sine, og vi får noen kokosmakroner fra moren min av og til. Jeg kjenner ei som kjenner ei som har en himmelsk oppskrift på Sarah Bernard, og når jeg får skikkelig god tid en gang så skal jeg skaffe meg den oppskriften og bake, mmmmm!

Noe av det beste med desember, er mørke ettermiddager og kvelder med fyr i ovnen og masse tente stearinlys, og julefilmbonanza med familien! Vi startet i går, med Hjemme Alene 1.
Det er flere filmer som er obligatoriske i førjulstiden. Først og fremst Hjemme Alene 1 og 2, så klart, like gøy for både meg og ungene. Polarekspressen er en moderne juleklassiker vi må få med oss før jul, og mannen og jeg må alltid se Love Actually en sen kveld etter at ungene har lagt seg. Nøtteknekkeren og Reisen til Julestjernen er selvskrevne. Og så Askepott. Tre nøtter til Askepott. Det blir ikke jul uten! På julaftens formiddag MÅ jeg se Askepott. I år skal jeg jobbe på julaften, men jeg streiker, nekter å gjøre et arbeidsslag mens det er Askepott, hvis det ikke er akutt livsfare! I år har jeg utvidet julefilmbiblioteket med A Nightmare Before Christmas, A Christmas Carol og Miracle on 34th Street. Gleder meg stort! Har også hørt rykter om at The Holiday er en film som bør ses i førjulstiden, og tar gjerne imot tips til enda flere gode førjulsfilmer!

Ellers er jeg vel sånn ca 2/3 ferdig med julegavene, julekortene er i trykken, og det er julemusikk på høy rotasjon på stereoen nærmest daglig. God førjulstid til hver især som må ha forvillet seg inn hit på Bare Prat!

2 kommentarer:

lett rørt sa...

å det hørtes så koselig ut, vi bor på landet uten noe form for gatelys eller lignende og har et tre med lys i det, det er så koselig og godt på denne mørke tia

god advent:)

Sofia sa...

Kjenner meg veldig igjen! :-)
Har allerede sett Love Actually og Hjemme alene samt Die Hard som for meg er en genial førjulsfilm. Ikke alle er enig med meg, men det spiller ingen trille. ;-)
Kos deg med film og innekos i adventstida!