mandag 20. desember 2010

Det BLIR jul, uansett!

Nok en gang må jeg konstatere at jeg ikke har lykkes å gjøre juleforberedelsene og førjulstiden stress-fri.
Tross gode intensjoner om å starte tidlig med julegaver og diverse forberedelser, sitter jeg her nå på jobb bare 4 dager før julaften og kjemper med panikken som truer med å overmanne meg.
På jobb må jeg forsåvidt være, jeg kommer ikke videre med juleforberedelsene før i morgen likevel, så jeg forsøker å holde panikken nede for å unngå at jeg pådrar meg magesår eller høyt blodtrykk eller det som verre er.

Bare fire dager igjen å gjøre det på! Og så mye å gjøre!

Jeg startet forsåvidt friskt med å vaske ned kjøkkenet i slutten av november. Altså såpass lenge siden at det nå er påkrevet med en ny storvask.
Vinduene begynte jeg også tidlig med, jeg rev ned og fikk vasket og strøket alle gardinene og gikk i gang med å pusse rutene, men uten å sjekke gradestokken ute først, med det resultat at vannet frøs på rutene idet jeg traff dem med kluten, for det var visst 7 minus utenfor! Og varmere har det ikke blitt, så vinduene er fremdeles ikke pusset utvendig, noen av dem har endatil fått noen ganske pussige ekstra skjolder.

Julekortene var forsåvidt i hus tidlig i desember, men det hjelper jo ikke så lenge jeg har somlet sånn med å skrive dem! Og fotokalenderne som jeg lager helt selv hvert år er heller ikke mer enn akkurat ferdige, til tross for at jeg sier til meg selv hvert år at jeg må begynne tidlig, så jeg slipper å bli så stressa. Gavene startet jeg også tidlig med, men nå fire dager før julaften befinner jeg meg fotsatt i den situasjon at 3 relativt store gaver fortsatt ikke er i hus, og en av dem må kjøpes i Sverige. Ergo står altså også en Sverigetur på programmet før det blir jul. Jeg er heller ikke ferdig med å pakke inn alle gavene her har kjøpt, jeg sliter for eksempel fryktelig med å finne ut hvordan jeg skal pakke inn den hagetrillebåra jeg skal gi bort!

Juletre har jeg kjøpt, da, var ute og benyttet meg av de søndagsåpne butikkene før jobben isted, og nærmest rasket med meg det første og beste juletreet jeg så på vei fra det ene kjøpesenteret til det andre. I en ideell verden ville jeg ønsket å pynte treet nå i kveld, men i virkelighetens verden har jeg en trollturnus på jobb som gjør at jeg alltid må jobbe masse ubekvemme vakter i tilknytning til høytider og fridager, og altså nå sitter på jobb på min brede bak med tusen ting hengende over meg, og ingen mulighet til å få gjort en dritt med det.

Jeg antar at jeg kommer til å hoppe over blunden jeg burde sovet når jeg kommer hjem fra jobb i morgen formiddag, og kaste meg over sysler som å avfette kjøkkenviften, pakke inn hagetrillebår, rydde alt rot som mann og barn har spredd utover i løpet av helgen, og fortsette å grave meg ned i haugen av klesvask som aldri synes å ta slutt. I morgen kveld er det beleilig nok lagt opp til juleavslutning for klassen til åtteåringen min, så da skal jeg iføre meg nisselue og hoppe i høyet, spise grøt og ake på låvebrua når jeg egentlig burde vært hjemme og skuret badet. Hvilket minner meg på at vi ikke får pyntet treet i morgen heller, og at jeg ikke må glemme å ordne i stand litt godteri som ungene skal ha med på avslutningsdagen på skolen på tirsdag.

Heldigvis har jeg en veldig snill mamma som skal hjelpe meg med å bone gulvene og ta den siste rengjøringen før jul, og ikke minst diske opp med julemiddag på julaften, noe jeg altså ikke får gjort, da jeg har 10 timers vakt lille julaften og full arbeidsdag på julaften.

Jeg vet egentlig ikke om jeg kommer til å rekke å skure ned badet, eller ta ut og lufte alle madrassene, kjøkkenviften MÅ jeg bare ordne med, og det kommer jo så mye fin snø nå, jeg må måke, det er jo så god trening, og skulle gjerne gått en tur eller to på ski... I tillegg har vi fortsatt masse julefilmer vi ikke har sett, hva med de rolige, hyggelige familiekveldene med stemningsfulle stearinlys og julefilm som jeg har drømt om? Lurer på når vi skal få tid til det!?

Det er mulig jeg har for høye ambisjoner når det gjelder juleforberedelser, men jeg synes ikke helt det heller? Når det gjelder julekaker har jeg ihvertfall ikke høye ambisjoner, jeg har for første gang bakt en sort, og er storfornøyd med det, jeg føler heldigvis overhodet ikke at jeg burde bakt mer. Men et litt ekstra rent og ryddig hus til jul, det er jo så deilig! Julegaver, alle vil vel gi bort fine, omtenksomme, pent innpakkede julegaver? Og sende pene kort med en personlig hilsen?

Det er fire dager til julaften, og jeg sloss mot stress og en følelse av panikk, for jeg vil ikke ha det sånn.
Men en ting er sikkert, jula vil komme, og jula vil gå, uansett hvor mye jeg rekker eller ikke rekker av de siste juleforberedelsene.

Er det ufint å gi bort en hagetrillebår pakket inn i en svart søppelsekk? Jeg kan jo knyte en stor rød sløyfe på!?

1 kommentar:

Siv sa...

Kjære vennen min!
Ikke stresse. Det blir som du sier jul uansett. Det viktigste med julen er å kose seg sammen med de menneskene man er gla i. Nyte stunden sammen med familien. Jeg tror ikke madrassene løper av seg selv om ikke du får luftet de. Jeg tror heller ikke noen ser opp i kjøkkenvifta di.
Jeg har prøvd i mange år å si til mamma at all denne vaskingen egentlig er bortkastet. Når jula kommer er man så sliten at man faller sammen som en sekk. Og svusj, så er jula over. Og egentlig var man så sliten at man rakk ikke helt å kjenne på den deilige julestemningen.
Kanskje vi alle burde lære oss å nyte desember, istedenfor å stresse oss igjennom den.

Svart søppelsekk med stor rød sløyfe høres fint ut :D Kanskje du har noen juleklistremerker også.

God jul, bestevennen min. Jeg er så gla i deg. Håper du finner et lite hull i all jobbingen din i romjula, slik at vi kan komme en tur.

Stooooor juleklem