tirsdag 2. november 2010

I disse adventskalender - tider...

...ja, for selv om vi fortsatt skriver begynnelsen av november, så er enhver ansvarsfull forelder med respekt for seg selv godt i gang med innkjøpene til årets pakke-adventskalendere til det håpefulle avkom.

Hvert år er det like vanskelig å finne 24 ting til hver unge som ikke bare er ræl og blir søppelkassemat bare kort tid etter at papiret er revet av, det skal helst ikke være så mye godteri (man tenker da på tannhelsen til de søte små!?), og det skal heller ikke koste så mye, de bortskjemte snørrungene får jo altfor mange og for dyre gaver på julaften som det er likevel!?

Så ved disse tider hvert år, går vi der da, vi såkalt ansvarsfulle foreldre som gjør barna våre enda mer bortskjemte ved å gi dem hjemmelagede pakkekalendere hvert år i stedet for en sjokoladekalender med vond tysk sjokolade til 14,95 kjøpt på Europris, vi går der og river oss i håret og vrir hjernen for å komme på glupe kalendergaver, mens vi banner for at vi ikke har begynt mye før, og begynner etterhvert å synes at en sjokoladekalender fra Europris høres ut som et forlokkende enkelt og billig alternativ.

Men det finnes altså råd. Noen ihvertfall, og det er liksom det som er poenget med dette innlegget. Råd, altså, til hva man kan putte i disse fordømte kalenderpakkene, uten å blakke seg helt.

Først noen mer generelle betraktninger rundt temaet:
 • Skal du først være med på pakkekalender-karusellen, så tenk pakkekalender hele året. Om du ser en egnet ting til riktig pris i mars eller juli eller når som helst, så ikke nøl. Det er ganske sikkert at du ikke vil finne samme ting i november, sannsynligvis vil du ikke engang huske at du tenkte at dette kunne være en smart kalendergave.
 • Teller husstanden mange barn, så gi hver unge en sjokoladekalender til 14,95 fra Europris, og en eller to pakkekalendere på deling. Så kan de åpne sjokoladekalender hver dag, og hver sin pakke hver sin dag etter tur. Å ordne en pakkekalender til hver unge når man har 4 eller fler, må jo være grusomt på grensen til tortur.
 • Det må være lov å putte nyttige ting, altså ting man ville kjøpt uansett, i kalendergavene. Trenger avkommet sokker, så kjøp noen med festlig motiv og gi i kalendergave. Samme med undertøy, ny tannbørste, votter, lue, skjerf etc.
 • Godteri er billig, dessverre, og må være OK å ty til noen dager innimellom dersom man ikke finner 24 kjempeflotte, morsomme, nytttige, billige ting til hver unge. Alibiet kan være sukkerfri tyggis i ulike varianter, så får man litt mindre dårlig samvittighet.
 • Man må kunne gi samme ting flere ganger. En 3-pakk med Kinderegg, kan utmerket godt fordeles på 3 dager.
 • Sverige er et billig land. Har du mulighet til å reise på Harry-handel, og det passer seg slik at man er på svensketur sånn på høstparten, så er det veldig lurt å tenke på kalendergaver. Sukkerfri tyggis for eksempel, er mye billigere i Sverige.

Så noen konkrete, gode, enkle, rimelige råd:
 • Jeg har hørt om mange som har stor suksess med å kjøpe en stor Lego-eske, og dele opp i mindre pakker, slik at ungen hver dag får en eller to nye sider i bruksanvisningen med tilhørende klosser, og byggverket fullføres på julaften. Enklere kan det vel neppe bli!? Tilsvarende kan man dele opp et puslespill. Men da er det nok greit å pusle det selv først og gi bort brikker som hører sammen hver dag, ellers blir det litt for kjipt for det forventningsfulle avkom....
 • Skaff gratis vareprøver! Gå inn på Gjerrigknark.com eller Google "gratis ting", og klikk hjem vareprøver av hjertens lyst. Kan med fordel gjøres med jevne mellomrom hele året! Likeledes kan man spørre i parfymerier etter prøver på dufter og kremer. Første gang jeg selv prøver dette tipset i år, har bestilt både kremer og munnskyllevann og parfymer, er spent på hva som kommer i posten!
 • Ha skattejakt! Vi har hvert år flere dager hvor det ligger et kart eller en rebus i kalenderen i stedet for selve gaven, og så må ungene lete seg fram til "skatten". Dette er så moro i seg selv at ungene ikke bryr seg nevneverdig om at selve kalendergaven bare er en pakke sukkerfri tyggis eller ei truse.
 • Dersom du planlegger juleverksted før jul, så pakk inn materialpakkene du likevel vil kjøpe og legg i kalenderen, og ha juleverksted med barn og voksne på kvelden.
 • Gi bort opplevelser! Det MÅ ikke være en gave hver dag. By på deg selv! Planlegg gøyale førjulsaktiviteter som julekakebaking av diverse sorter, karamellkoking, marsipankuletrilling, filmkveld med en skikkelig julefilm, julepynting, juletrehogst, bål og grøt og gløgg i skogen og inviter noen av ungenes venner. Skulle dere likevel på juleteaterforestilling før jul? Legg billettene i kalenderen!
 • Gi bort en lydbok! Man kan dele den opp og gi CD-ene med noen dagers mellomrom. Jeg skal ikke tipse om at man kan skaffe seg helt gratis lydbøker ved å laste ned fra nett, og ihvertfall ikke at man kan låne lydbøker fra biblioteket og rippe, ei heller anbefale å låne lydbøker og rippe fra andre foreldre man kjenner. For det er jo ikke lov!
 • Gi bort et spill på julaften (Nille har reisespill til 20 spenn) så ungene har noe å slå ihjel tiden med de siste timene før nissen kommer, mens opphavet stresser med den siste rengjøringen, stryking av klær, matlaging osv og ikke har tid til å bli forstyrret av masete avkom som lurer på når pakkene skal åpnes.

Der! Nå ble nok oppgaven med å mekke sammen årets pakkekalender mye enklere, tenker jeg!

1 kommentar:

Marit sa...

Takk for tips. Jeg har nå børstet støv av kalenderen og skal ut på shopping på torsdag. Det er ikke enkelt når man har barn i aldersklassen 5 - 13 år... Lurt å gi dem hver sin godtekalender i tillegg. Ha en fin førjul!