fredag 15. januar 2010

Dagens sinnsyke forbrukssamfunn

Jeg liker ristede, saltede gresskarkjerner. Jeg bruker dem i salater, strør oppå gryteretter, og på hjemmelaget pizza. De funker faktisk fint som snacks også.
Det er ganske vanskelig å få tak i ristede, saltede gresskarkjerner her jeg bor, i de aller fleste butikkene har de bare noe som heter salatblanding, hvor det i tillegg er pinjekjerner og peanøtter. Men det vil jeg ikke ha.
Hittil har jeg bare funnet en butikk som har poser med kun gresskarkjerner, og det er MENY.

Jeg har en ganske travel hverdag, og det er ikke ofte jeg tar meg tid til å stikke innom MENY, for jeg handler aldri noe annet der. Men nå hadde jeg hatt lyst på gresskarkjerner lenge, og hadde litt tid til å svinge innom den lokale MENY-sjappa. Jeg tok raskt peiling på stativet med salatgarnityr, men der hang det ingen gresskarkjerner! Lokaliserte imidlertid ganske raskt noen poser liggende på en eske ved foten av stativet, og forklaringen var sannsynligvis at de hadde gått ut på dato, nærmere bestemt var 31/12-09 angitt som "best før"-dato. Æsj, tenkte jeg, jeg som har så lyst på gresskarkjerner! Men tok med meg posen til kassen og tilbød å kjøpe den til halv pris. Det var jo tross alt bare 2 uker siden den gikk ut på dato, og for 10 kroner kunne jeg godt bruke litt av denne posen også etter utløpsdato.

Men da kunne damen i kassen fortelle meg at hun ikke hadde lov å selge meg posen til halv pris! Hvis jeg ikke ville betale full pris, måtte hun nok beholde den, og sende den i retur til grossist. Jeg var ikke interessert i å betale full pris for en vare som har gått ut på dato, og forlot derfor butikken med uforrettet sak, ganske så irritert om jeg må få si det. Hvordan er det disse folkene tenker? Hva slags sykt forbrukssamfunn er det vi lever i, hvor fullt brukbare varer som allerede er produsert, pakket og transportert i mange etapper fram til butikk og allerede har skapt en masse forurensning, heller blir kastet på et allerede enormt og stadig voksende søppelberg enn å få komme til sin rett på et matbord, for litt mindre penger? På KIWI gir de jo til og med varer som har gått ut på dato bort helt gratis, så ingen skal komme og fortelle meg at det ikke går an å få brukbare varer ut til forbruker selv om de har gått litt ut på dato. Mens jeg gikk og gremmet meg kom jeg på denne artikkelen, som jeg leste på nett for noen dager siden, om at lassevis av nye DVD-er heller skrotes på dynga enn å selges til redusert pris, "for å holde prisnivået oppe". Profittkåtheten kjenner tydeligvis ingen grenser hos enkelte, og miljøengasjementet er åpenbart ikke-eksisterende. JEG blir ihvertfall opprørt av slikt.

Moralen blir altså:
1. Handle ikke på MENY.
2. Last ned musikken og filmene dine fra nett. Og når jeg vet at plate- og filmselskapene driver med slik dumping, så føler ihvertfall ikke jeg meg forpliktet til å betale for nedlastingen min.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kjære kjære deg! Så innmari fint å se deg tilbake! Har kikket innom her så mange ganger, og endelig. Håper det betyr at dagen langsomt lysner.
Stor klem fra Ine